Lemur kata

28. března 2007 v 17:00 | Lele |  Zvieratá
Lemurkata
(Lemur catta)
Trieda: cicavce
Rad:primáti
Čelaď:lemurovitý
Zemepisné rozšírenie:južný Madagaskar
Biotop: lesné oblasti
Potrava: plody, mladé listy, výhonky, púčiky
Váha: 2,3-3,5 kg
Dĺžka: 38,5-45,5 cm
Chvost: 56-62,5 cm
Rozmnožovanie: samice su tehotné 136 dní a rodia, dosť často dve mláďata. Samice ich nosia
Na hrudi, neskôr sa presunú matke na chrbát.
Vek: ?
Zaujímavosti: katy sú vyslovene denné lemuri.Skupiny prejdú za deň pomerne značnú vzdilenosť.
Pohybujú sa buď po zemi, kde chodia po všetkých štyroch s kolmo zdvihnutým chvostom,
alebo vysoko v korunách stromov. S obľubou sa slnia-pohodlne si sadnú, roztiahnu predné
končatiny a nehybne odpočívajú. Územie si označujú výmeškom pachových žliaz, ktoré majú na
predlaktiu. Pretiahnu si medzi rukami chvost a tým ho naparfémujú. Pri každom sebemenšom
pohybe chvostom sa osobný pach šíri okolím.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.